Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Συνέλευση Ανταρσυα Εκπαιδευτικών Αττικής (27-11-2009)

A.Συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:
1.  Εκτιμήσεις  για τα αποτελέσματα των εκλογών.
2.  Οι  απαιτήσεις της νέας περιόδου για την  αντικαπιταλιστική  αριστερά.
3.  Επόμενα βήματα στη συγκρότηση και τη δράση της  παναττικής ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. εκπαιδευτικών
4.  Εκτιμήσεις  και προτάσεις  για τη συγκρότηση και τη δράση της  ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στο επόμενο  διάστημα.
Έγινε μια πλούσια συζήτηση η οποία κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις
B. Αποφάσεις
1.  Εκτιμήσεις  για τα αποτελέσματα των εκλογών.
Η ΝΔ κατέρρευσε υπό  το βάρος της οικονομικής  κρίσης αλλά και της  κρίσης στη διαχείριση του συστήματος. Στην κρίση διαχείρισης συνέβαλαν και τα κινήματα που αναπτύχθηκαν, στα οποία η συμμετοχή της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ήταν αποφασιστική.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ  στην εξουσία με μεγάλη διαφορά ψήφων  έγινε στη λογική του μικρότερου κακού. Ο λαός επέλεξε νέο διαχειριστή, χωρίς αυταπάτες για την κυρίαρχη πολιτική.
Η αριστερά δεν καρπώθηκε  εκλογικά την κρίση  της διαχείρισης  του συστήματος. Οι κύριες αριστερές  δυνάμεις δεν πείθουν  το λαό για την  αναγκαιότητα και  την αποτελεσματικότητα των πολιτικών τους προτάσεων.
Το  αποτέλεσμα ήταν θετικό για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι η πρώτη  φορά που επιβραβεύεται  εξώφθαλμα ένα  ενωτικό εγχείρημα  στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής  αριστεράς. Όμως η  εκλογική εμβέλεια του  εγχειρήματος παραμένει  στα γνωστά επίπεδα  που παραδοσιακά δίνει αυτός ο πολιτικός χώρος. Ο δρόμος μπροστά μας είναι ανηφορικός. Το αποτέλεσμα απλώς μας δίνει μια καλή αρχική ώθηση.
2.  · Οι απαιτήσεις της  νέας περιόδου για  την αντικαπιταλιστική  αριστερά.
Η πρώτη εμφάνιση της  ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνοδεύτηκε  από μια μεγάλη ελπίδα, αλλά και ανοχή του κόσμου που μας στηρίζει απέναντι στις πολιτικές και οργανωτικές αδυναμίες μας. Όμως η περίοδος χάριτος λήγει και πρέπει να αρχίσουμε να παρουσιάζουμε σαφή πολιτικά αποτελέσματα. Ο κόσμος που μας στηρίζει διψά για πολιτικές θέσεις στα τρέχοντα ζητήματα ανάπτυξης των εργατικών αντιστάσεων, αλλά και σε συνολικότερα θέματα, όπως η οικονομία, η εκπαίδευση κλπ. Αλλά και ζητήματα στρατηγικής, αντικαπιταλιστικής , επαναστατικής προοπτικής καθώς και ζητήματα θεωρίας, ιδεολογίας κλπ Διψά για πρωτοβουλίες που θα σπάσουν την παραλυσία που υπάρχει στα συνδικάτα, την καλλιέργεια αναμονής, ηττοπάθειας  από τις γραφειοκρατίες και τον υποταγμένο συνδικαλισμό, και θα δώσουν νέα πνοή και νέα ζωντάνια στους εργατικούς αγώνες που ήδη ξεσπούν ή πρόκειται να ξεσπάσουν.
Ήδη από τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης ανοίγουν σοβαρά μέτωπα. Λιμάνια, ελαστική εργασία, εκπαίδευση. Πρέπει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμμετάσχει ενεργά και να ενισχύσει  πολιτικά και οργανωτικά τους αγώνες που ανοίγουν και θα ανοίξουν. Τα κύρια μέτωπα της περιόδου, απέναντι στην κυβέρνηση του Πασοκ, την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, από τη σκοπιά μιας αντικαπιταλιστικής απάντησης στην κρίση που δεν θα ρίχνει τα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων, είναι:
                                    i.        Προϋπολογισμός
                                  ii.        Ασφαλιστικό
                                iii.        Εργασιακές σχέσεις- απολύσεις-συλλογικές συμβάσεις
                                iv.        Εκπαίδευση
                                  v.        Δράση σε συνοικίες - περιβάλλον
                                vi.        Καταστολή- δημοκρατικά δικαιώματα - ελευθερίες
                              vii.        Μετανάστες
3.  · Επόμενα βήματα στη  συγκρότηση και τη δράση της παναττικής ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. εκπαιδευτικών
Διαπιστώθηκε  ομόφωνα η ανάγκη να εμβαθύνουμε την πολιτική συμφωνία μέσα στην Ανταρσυα εκπ/κων. Για το λόγο αυτό η Α-εκπ θα συνέρχεται τακτικά (κατά προτίμηση Κυριακές για να προσέρχονται και οι βραδινοί αλλά και οι ελαστικά εργαζόμενοι). Οι συνελεύσεις θα έχουν θεματικό χαρακτήρα και θα υπάρχουν εισηγήσεις με ευθύνη του συντονιστικού. Η επόμενη συνέλευση θα έχει θέματα:
                                    i.        Η εκπαιδευτική πολιτική μέσα στην κρίση
                                  ii.        Οργάνωση  και λειτουργία της  ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκπαιδευτικών
Το  ανοικτό συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκπαιδευτικών Αττικής θα συνεδριάζει τακτικά και, πέρα από οργανωτικά ζητήματα, θα προβαίνει σε ανακοινώσεις πολιτικού περιεχομένου για τα κορυφαία θέματα της εκπαιδευτικής επικαιρότητας, με βάση το κοινό κεκτημένου όλων μας. Σε καμία περίπτωση δε θέλει και δε μπορεί να υποκαθιστά τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις.
Στηρίζουμε  το πρόγραμμα δράσης του συντονιστικού  συλλόγων α/βάθμιας  και β/βάθμιας  εκπαίδευσης και θα παλέψουμε για τη διεύρυνσή του και τον συντονισμό του με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Έχουν παρθεί αποφάσεις για:
                                    i.        Στάση εργασίας 30 Νοεμβρίου  για τα νέα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά  μέτρα και συγκέντρωση στο ΥΠΕΠΘ
                                  ii.        7 Δεκέμβρη στάσεις  εργασίας και κινητοποιήσεις  για Γρηγορόπουλο- δημοκρατικά διακαιώματα
                                iii.        17 Δεκέμβρη απεργιακές κινητοποιήσεις για προϋπολογισμό.
                                iv.        Πλατειά σύσκεψη συλλόγων με θέμα την κοινωνική  ασφάλιση και τη δωρεάν περίθαλψη και την οργάνωση της πάλης ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
4.  · Εκτιμήσεις και προτάσεις  για τη συγκρότηση και τη δράση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στο επόμενο διάστημα.
Υπάρχει ανάγκη για εμβάθυνση  και προχώρημα  της πολιτικής  συμφωνίας μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ομόφωνη  θέση της Α-εκπ  ήταν ότι αυτή η  ανάγκη πρέπει να υπηρετηθεί με παράλληλο προχώρημα  και διαλεκτική σύνδεση  των οργανωτικών μορφών και των πολιτικών συνθέσεων. Για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν ώστε να βαθύνει η πολιτική μας συμφωνία παράλληλα με την οργανωτική μας συγκρότηση έγινε εκτενής συζήτηση, αλλά δε λήφθηκε ομόφωνη απόφαση. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, όπως  λήψη αποφάσεων μόνο με   ομοφωνία πάνω σε ζητήματα για τα οποία θα υπάρχει  ενιαία στάση, λήψη αποφάσεων με ισχυρές πλειοψηφίες που όμως θα σέβονται το μετωπικό χαρακτήρα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την μειοψηφούσα άποψη κλπ.  Επίσης απόψεις για έννοια μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  για εκλογή αντιπροσώπων που θα είναι άμεσα εκλεγμένοι από τη  βάση και ανακλητοί κλπ. Επειδή δεν υπήρξε κοινή κατάληξη το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη παναττική συνέλευση των εκπαιδευτικών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. .
Προτείνεται στο κεντρικό συντονιστικό να οργανώσει παρεμβάσεις  και  να εκδώσει  αφίσες για τα άμεσα  ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας:
                                    i.        Δεκέμβρης
                                  ii.        Λιτότητα, εργασιακά, ασφαλιστικό